Home » Europe » Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report
Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report

Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report

Share the article

I Ukraina har politikken erobret religionen og ekstreme nasjonalister gjør krigsforbrytere fra annen verdenskrig til religiøse ikoner.

Kirkesplittelser er ikke dagligdags kost. Det første store skismaet i kristendommen skjedde i 1054 da den ortodokse og katolske kirken gikk hver sin vei. Den andre splittelsen skjedde som resultat av reformasjonen på 1500-tallet da den protestantiske kirken splittet fra den katolske. Og den tredje kirkesplittelsen skjer i disse dager, skriver Pål Steigan på Steigan.no. (Foto: Nytt freskomaleri i den hellige trasfigurasjonskatedralen i Kiev. Nazikollaboratører er blitt hellige forbilder og nazisymboler er gjort til ikoner.)

Nå splittes den ortodokse kirken og motoren bak kirkesplittelsen er de ultranasjonalistiske og fascistiske kreftene i Ukraina.

 

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

Det er patriarken i Konstantinopel som har gitt den ortodokse kirken i Ukraina uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken og dermed skapt grunnlag for et uavhengig patriarkat i Ukraina. Den ortodokse kirken i verden har rundt 300 millioner medlemmer. Men i Istanbul (Konstantinopel) er det bare 3000 troende igjen og patriarken Bartolomeus har liten støtte i den tyrkiske ortodokse kirken.

About The Author

Pål Steigan er grunnlegger og leder for det sterkt voksende nettstedet steigan.no, som er publisert på over 70 språk og i en rekke land. Han var i sin tid en av grunnleggerne for den norske avisen Klassekampen.

Patriarkens støtte til utbryterne i Kiev har ført til at den russiske ortodokse kirken har brutt med patriarken i Konstantinopel, og dermed har vi en full kirkesplittelse.

Bartolomeus vurderer å flytte sitt hovedsete til Kiev og president Petro Porosjenko har i så fall lovt ham St. Andreas-kirken i Kiev. Porosjenko ser på kirkesplittelsen som et viktig ledd i sin hybridkrig mot Russland.

Som ved tidligere kirkesplittelser vil det bli strid om kirkegodset. Gitt de ekstreme holdningene til fascistene i Ukraina kan dette i verste fall bli svært voldelig.

Patriarken i Kiev er i full gang med å forme sin ukrainsk-nasjonalistiske ekstreme ortodokse kirke.

Nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og Roman Shukhevych er gjort til hellige ikoner i denne kirken, og i kirkemaleriene bruker man symbolene til Azov-brigaden, det ukrainske Waffen SS og den nazistiske Pravij sektor.

Ukrainsk-ortodokse grupper i Canada og USA, som helt siden krigen har vært kontrollert av fascistiske krefter, har deltatt aktivt i arbeidet med å skape en kirkesplittelse.

Kiev er blitt det nye kraftsenteret for nazismen i Europa og nå får det også en religiøs dimensjon.

Og NATO-lederne er fullstendig klar over dette når de bygger opp den ukrainske militarismen og inkluderer den i NATO.

Constantinople Patriarchate. Photo: Hanne Herland.

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!


Share the article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com