Home » Europe » Øystein Stray Spetalen: Altfor mange er feige og tør ikke si sin mening. Slik forvitrer ytringsfriheten, Nettavisen
Øystein Stray Spetalen: Altfor mange er feige og tør ikke si sin mening. Slik forvitrer ytringsfriheten, Nettavisen

Øystein Stray Spetalen: Altfor mange er feige og tør ikke si sin mening. Slik forvitrer ytringsfriheten, Nettavisen

Share the article

Snillisme er en skjult form for feighet der mennesker “smiler pent” heller enn å si sin sanne mening. Nord i Europa er vi betydelig preget av denne typen fryktkultur. Jantelov kombinert med feighet gir den effekt at mange ikke våger å si det de mener.

Idealet blir å skjule sine oppfatninger og “smile pent” for å unngå en konflikt. Poenget blir “å virke snill” uten nødvendigvis å være ærlig. Man utvikler en passiv-aggressiv holdning og personlighet som bærer på frustrasjon som ikke kommer ut – med mindre man er i private, trygge rom sammen med likesinnede.

Men en befolkning som ikke våger å stå opp for sine meninger, mister i neste rekke sin frihet. Ytringsfriheten blir en floskel uten innhold.  Den brukes ikke til å opprettholde et mangfoldig meningsrom, men knuges til taushet i jantelovens navn. Demokratiet svekkes og det blir lett for intolerante eliter å ta kontrollen. 

Investor Øystein Stray Spetalen omtalte dette norske kulturfenomenet forleden, i et hageselskap til FrPs stortingsrepresentant, Himanshu Gulati. Spetalen mener at ytringsfriheten forvitrer fordi mange ikke tør å si det de mener.

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

Investor Øystein Stray Spetalen: – Det som er det store problemet i samfunnet i dag er at veldig mange er feige og tør ikke stå for det de innerst inne mener, men går med mainstream. Det betyr én ting: At den ytringsfriheten vi tror vi har, den forsvinner gradvis. 
Spetalen sa dette under en tale på bursdagselskapet til FrPs stortingsrepresentant Himanshu Gulati sist lørdag.
– For folk er ute etter fordeler hele tiden, og det er en fordel å holde kjeft, for da er du inne med eliten innenfor både næringsliv, politikk, media og forvaltningen. Og i veldig mange av de jobbene man kan få, så lønner det seg å ikke være i opposisjon til disse menneskene.

Spetalen har i mange år vært blant de få næringslivslederne som aktivt deltar i offentlig debatt. Det er bare å gratulere Spetalen som ekte nordmann av det slaget landet vårt sårt trenger mange flere av.

 

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!


Share the article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com