Home » Europe » Årets tale på Stortinget: Bjørnar Moxnes (Rødt) om Norges uansvarlige utenrikspolitikk og krigsdeltagelse, Herland Report
Årets tale på Stortinget: Bjørnar Moxnes (Rødt) om Norges uansvarlige utenrikspolitikk og krigsdeltagelse, Herland Report

Årets tale på Stortinget: Bjørnar Moxnes (Rødt) om Norges uansvarlige utenrikspolitikk og krigsdeltagelse, Herland Report

Share the article

Det står stor respekt av Rødt leder Bjørnar Moxnes’ tale på Stortinget der han påpeker at Norges politiske elite har tatt drastiske skritt bort fra det som har vært viktige hovedlinjer i norsk utenrikspolitikk siden andre verdenskrig. 

Mens Norge fra 1945 til 1999 ikke var med på en eneste angrepskrig uten FN-mandat, er norsk utenrikspolitikk etter dette blitt kraftig militarisert, sier Moxnes i talen. Det innebærer deltakelse i en rekke risikable krigs-eksperimenter, ofte i strid med Folkeretten, uten demokratisk innsyn og debatt og uten en realistisk vurdering av konsekvensene.

At et samlet Storting så uforbeholdent støttet norsk aggresjon i Libya er en av vår tids store skandaler. Norge fungerte, slik Moxnes påpeker, som Al Qaidas flyvåpen i Libya, et land som til dags dato ligger i ruiner. Les hele den glitrende talen nedenfor. 

Forøvrig anbefales å se Dr. Paul Craig Roberts, en av USAs mest kjente økonomer og tidligere Wall Street Journal redaktør, snakke om det samme på Herland Report TV (LINK).

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

Fra partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes’ tale på Stortinget.

President, Norge trenger en ansvarlig utenrikspolitikk som bygger på demokrati, norske interesser, folkeretten og internasjonal solidaritet. Og vi trenger en regjering som ikke legger vrak for disse prinsippene hver gang USAs regjering vil trekke Norge inn i risikable krigseventyr som skaper flere problemer enn de løser.

På tirsdag så påstod utenriksministeren i sin redegjørelse at det er konsensus som de lange linjene i norsk utenrikspolitikk. President, det er beklagelig at statsråden villeder de folkevalgte. Faktumet er tvert i mot at Norges politiske elite, de siste 15 årene, har tatt drastiske skritt vekk fra det som har vært viktige hovedlinjer i norsk utenriks og sikkerhetspolitikk siden andre verdenskrig.

Mens Norge fra 1945 til 1999 ikke var med på en eneste angrepskrig uten FN-mandat, er norsk utenrikspolitikk etter dette blitt kraftig militarisert. Det innebærer deltakelse i en rekke risikable krigseksperimenter, ofte i strid med Folkeretten, uten demokratisk innsyn og debatt og uten en realistisk vurdering av konsekvensene. Og basepolitikken, en bærebjelke i Norsk utenriks og sikkerhetspolitikk gjennom hele etterkrigstiden, er nå regjeringen i ferd med å selge ut for å gi Trumps USA tilgang til å operere offensive militærbaser på norsk jord.

President, i disse dager jobber et regjeringsoppnevnt utvalg med å evaluere Norges deltakelse i Libya-krigen. Rødt er det eneste partiet som pekte på det åpenbare bruddet på den internasjonale lov som det var å gå til krig uten FN-mandat. Vi var det eneste partiet som advarte mot de sivile lidelsene en ulovlig regimeskifte-krig ville påføre Libyas befolkning. Vi var alene med å påpeke det åpenbare at å gå til krig sammen med Saudi-Arabia og andre islamistiske regimer, å opptre som flyvåpenet til Al Qaida -relaterte grupper, ville få katastrofale konsekvenser.

Etter NATOs regimeskiftekrig så kom terrorbølgen som spredte seg fra Libya og ut i verden. NATOs libyske allierte fikk tilgang på våpen som de brakte videre til allierte terrorgrupper i Afrika, Midtøsten og Europa deriblant Al Qaida, ISIS, Boko Haram og Al Shabaab.

President, for 4 år siden sa den nåværende utenriksministeren at hun var stolt over Norges bombing av Libya. Den lettvinte omgangen, med politikkens mest ekstreme virkemiddel og den uansvarlige likegyldigheten i møte med konsekvensene av den gir grunn til bekymring. Det gjør også regjeringens brudd på basepolitikken. USA har, uten å spørre Norge om tillatelse, budsjettert med å omgjøre flyplassen på Rygge til en amerikansk militærflyplass.

General Robert Neller har allerede brakt den amerikanske krigsretorikken mot Russland inn i Norge, forteller US Marine til Trøndelag at det er en storkrig mot Russland på vei hit. Det er også erklært åpen fra USAs side at Rygge skal brukes til flyvninger over Østersjøen mot Russland. President, det er altså dette USA  Solberg-regjeringen er i ferd med å gi frie tøyler til å bringe en livsfarlig stormaktsrivalisering inn på norsk jord.

Rødt har et alternativ til denne uansvarlige politikken. Rødt vil ta resursene fra det skandaløse jagerflykjøpet som binder oss til USAs risikable angrepskriger i fjerne land, og heller bygge et robust territorialforsvar. Å si nei til fremtidige angrepskriger betyr at Norge igjen kan bli en troverdig forsvarer av Folkeretten som er alle små nasjoners førstelinje forsvar i møte med militært overlegne stormakter.

President, Norges sikkerhet er for viktig til at regjeringen skal gjemme seg bak hemmelighold og fortielse. Det er vår oppfordring. Stå frem og ta debatten. Vær ærlige når dere ønsker å ta Norge med i USAs kriger. Ta debatten om dette i et åpent storting.

– Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

 

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!


Share the article

One comment

 1. Det er kun at norsk utenrikspolitikk bør diskuteres, og at vi har gjort noen grep, som i ettertid kan diskuteres i etterpåklokskapens eksakte vitenskap.
  Ellers er det bare tomt pjatt.

  Moxnes er en ytterliggående fanatiker, som ikke under noen omstendighet bør taes til seg.
  Moksnes er en skamløs sopp på vårt samfunn.( står for væpnet revolusjon).
  Hva mener rødt om demokrati, samme som Pol Pot,
  Hvem er den politiske elite som han ikke tilhører ?? ??
  De i Norge som ikke er arbeidere, er fiender av Moxnes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com