Home » News » NRK bekrefter den vestlige medietrenden: Full reklame for Al Qaida terrorister i beste sendetid – White Helmets
NRK bekrefter den vestlige medietrenden: Full reklame for Al Qaida terrorister i beste sendetid – White Helmets

NRK bekrefter den vestlige medietrenden: Full reklame for Al Qaida terrorister i beste sendetid – White Helmets

Share the article

NRK Urix sendte 7. juni filmen «Livredderne i Aleppo». Angivelig skulle den være en dokumentar om de såkalte «White Helmets» i Øst-Aleppo. Men i hele sin form, sin fortellerteknikk, sin bruk av kameravinkel og klipping er den alt annet enn en dokumentar. Det er nærmest en reklamefilm, uten kritisk distanse, uten kritiske spørsmål av noe slag og uten egentlig informasjon, skriver Pål Steigan i innlegg som ble sensurert hos NRK Ytring. 

Dessuten klarte Urix å bruke frilansjournalisten Pål Refsdal som en slags ekspertkommentator. Refsdal har bodd sammen med terrorister fra al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra-militsen, og han framstår både muntlig og skriftlig som deres sympatisør.

Overfor Dagsavisen har Refsdal likestilt al-Qaida-terroristene med norske sabotører under krigen mot nazi-okkupasjonen. Han sa:

” En god nordmann som sprengte en kasse dynamitt og seg selv i lufta om bord i en buss med 40 tyskere – ville ikke han fått en bronsestatue på offentlig plass? Det er ikke noe fremmed at folk ofrer seg i krig.”

I Refsdals verden er al-Nusra og de andre jihadistene altså ikke terrorister, men frigjøringshelter.

WH ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat. WH er finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. Det er reklameselskapet Purpose Inc som driver kampanjen for WH. Da Øst-Aleppo ble frigjort og sivilbefolkninga endelig kunne slippe unna jihadistenes skrekkvelde, skulle man tro at WH ville stått fram for internasjonal presse og presentert seg og sitt arbeid. Men de var forsvunnet som dugg for solen.

(Foto Eva Thomassen: White Helmets logo i jihadistbasen i Øst-Aleppo)

Derimot har utenlandske observatører som har vært inne i jihadistenes baser kunnet dokumentere at der lå al-Nusras og Den islamske statens hovedkvarter vegg i vegg med hovedkvarteret til De hvite hjelmene. Våpenmateriell, jihadistpropaganda og De hvite hjelmenes logo var side om side. Der var det kvinnefengsler og torturkamre. Det var en terrorbase.

Hvorfor har ikke Urix, som vanligvis holder en ganske høy kvalitet, gjort noe forsøk på kritisk journalistikk overfor fenomenet WH? Hvorfor kjørte de PR-film for al-Qaida i beste sendetid? Det er en gåte.

Pål Steigan

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com