Hvordan påvirkes kvinner av den ekstreme fokuseringen på utseende? Nett-TV serien SØSTRE, sett av flere hundre tusen, Line Ekelund

Hvordan påvirkes vi i dag av den ekstreme fokuseringen på utseende? Er vi med mange av dagens skjønnhetsidealer på vei vekk fra det estetiske «Gyldne snitt»? Er estetikk og dagens skjønnhetsidealer nødvendigvis det samme?  Dette skriver Line Ekelund, internasjonal foreleser i kosmetisk pigmentering og eier av Biotek Academy Scandinavia, i denne artikkelen. Hun er en av kvinnene som deltar.

Dette er spørsmålene som stilles i det femte programmet i serien “Søstre. Om samliv og selvtillit”, nett-serien i 7 deler som nå er sett av hundretusenvis i Norge. Se programmene her, og femte episode her. 

Skjønnhet kan oppleves både fysisk og psykisk – det kan være visuelt og emosjonelt. Ofte opplever vi det vi elsker som skjønt. Vi ser på den vi elsker og synes han eller henne er full av skjønnhet. Så begrepet rommer så mye mer enn dagens – og populærkulturens – definisjon av skjønnhetsidealer.

 

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

De seks kvinnene som deltar i Herland Report TV serien “SØSTRE. Om sex, samliv og selvtillit” er Anne Kristin Hognestad, spesialist i estetisk medisin og restrukturering av bryst , eier av Elysium Medical. Line Ekelund, eier av Biotek Academy Scandinavia, internasjonal foreleser i kosmetisk pigmentering. Beate Alstad, klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, familieterapeut, sexolog og foredragsholder. Mona Hartmann, mentaltrener for toppidrettsutøvere, foredragsholder, eier av Goal Mapping Norge. Gro Elisabet Sille, internasjonal sanger, fiolinist, skuespiller og helsecoach. Hanne Nabintu Herland, religionshistoriker, forfatter, grunnlegger av The Herland Report.

For meg personlig er skjønnhet veldig enkelt. Skjønnhet er lykke. Det er bilder og øyeblikk som inspirerer og representerer mest tydelig attraktiviteten av vår sjel – eller den vi elsker. Det er i øyeblikk vi føler oss frie, levende, ekte og i harmoni med oss selv. Og i øyeblikk der vi betrakter de vi elsker og beundrer, de vi ser opp til og føler glede over å være sammen med.

Skjønnhetsidealene har variert sterkt gjennom tiden, i ulike kulturer og i ulike grupperinger i samfunnet. Skjønnhet kan uttrykkes på mange måter – gjennom bilder, media, musikk, tale og handlinger.

Skjønnheten kan i dag ofte forvrenges og overskygges av en mengde motstridende press i kulturen vår. Her kommer utfordringene for mange. Kosmetisk kirurgi blir vanligere og vanligere. Men det å operere seg til større bryster eller en flatere mage har liten effekt på selvbildet, viser forskning.

Internasjonalt anerkjent operasanger med mange år i New York bak seg, fiolinist, skuespiller og god venn av kjente mennesker som Pavarotti, George Clooney deltar i nett-TV serien “Søstre”, Gro Elisabet Sille.

Mange ender faktisk opp med å ta flere og flere operasjoner i jakten på å “like seg selv” og finne den ultimate skjønnheten. Man tenker dermed på det ytre som kilden til skjønnhet, og glemmer, i likhet med tendensene i kulturen vår, – at skjønnhet først og fremst er noe som kommer innenfra, fra en rolig og harmonisk sjel og fra kjærligheten og øyet som ser.

Vi streber i det uendelige etter noe ytre uoppnåelig i stedet for å se sannheten i våre lykkeligste øyeblikk. Jeg tenker på gangene jeg har vært mest fornøyd med meg selv, de gangene jeg har følt meg mest attraktiv og vakker: Det har for eksempel ikke vært de nettene håret mitt ligger perfekt, eller de gangene jeg nødvendigvis har vært best kledd eller at makeup en var feilfri.

Det har vært øyeblikk jeg har følt meg vakker på grunn omstendigheter som har gitt meg velvære i form av en gjenklang hos andre mennesker – et godt blikk, smil, latter, oppmerksomhet i forhold til hva man sier, alt som ikke direkte er kun en respons på bare det ytre utseende. Jeg tror de fleste mennesker føler seg vakrest når de blir sett, lyttet til og får positiv oppmerksomhet for den de er – at du ser en varme og interesse i en annens blikk når du møter deres blikk.

Jeg må innrømme at jeg ikke er glad i offentlige folksomme strender, men jeg kan føle meg vakker på en øde strand hvor jeg ikke sammenlikner meg med fyrige 20-åringer. Jeg kan da faktisk føle meg vakker når håret klistres til ansiktet av saltvann og ved måten huden føles når jeg kjenner solen prikke og litt lett fønvinden som stryker mot huden.

Du har kanskje også følt deg vakker i øyeblikk hvor du glemmer deg selv og lar deg rive med på dansegulvet, bare nyter musikken, ikke tenker på hvordan du tar deg ut, men kun har det gøy? Hvilke fotografier liker du for eksempel best av deg selv? Jeg tror de fleste av oss føler oss vakrest på bilder hvor vi er blitt fanget i et uoppmerksomt øyeblikk – bilder hvor vi lever og ikke bilder hvor vi forsøker å posere slik at vi skal passe inn i en støpeform vi er blitt hjernevasket til å tro er vakrest.

Det er disse følelsene som tenner den virkelige flammen av selvtillit og velvære – at vi kan føle oss vakre når vi virkelig er oss selv / hever oss over oss selv litt – og rett og slett lærer oss å nyte mer. Skjønnhet kan være de små øyeblikkene, som når noen ser på deg med respekt og beundring. Det kan være den ekte, enkle, magiske ekstasen av å bli forelsket i mennesker, steder eller opplevelser.

Skjønnhet kan være følelsen du får når du har oppnådd et mål du er arbeidet utrettelig for. Jeg er sikker på at dere alle har opplevd å se fotogene, perfekt proposjonerte ansikter eller kropper som kan være behagelig å se på, men som allikevel ikke klarer å holde på interessen vår eller gi oss en entusiastisk opplevelse av at de er vakre – pene men ikke vakre.

Et ansikt som viser et levd liv og som utstråler godhet og styrke kan derimot utstråle en egen dyp, fascinerende skjønnhet. Det er øyeblikkene som skaper den kvinnen vi blir og strever etter å være.

Skjønnhet finnes i hjertet, og fra måten det skinner gjennom og ut. Skjønnhet kan og ofte ligge i en eller annen u-symmetri – et eller annet som stikker seg ut og som kan gi en IT-faktor. Hva hadde f. eks. Isabella Rosselini vært uten sin ene uregelmessige fremstående fortann?

Mange fremstående fotografer har uttalt at det er nettopp denne uregelmessigheten som har gitt Isabella denne magiske IT-faktoren. Hun er nå 64 år og er blitt relansert som modell etter å ha vært Lancomes ansikt utad i over 20 år.

Vi er alle unike kvinner, med erfaringer og minner som veves inn i et teppe av våre egne versjoner av skjønnhet. Vi kommer i forskjellige former, størrelser, farger og med ulike arveanlegg. Vi er mødre, døtre og bestemødre. Vi er livet og forandringene vi skaper – og dette er skjønnhet. Ingen kultur, organisasjon, media eller et konsept har noensinne kunnet definere skjønnhet.

Estetikk, skjønnhet og alt som oppleves som vakkert representeres i alle mulige ulike situasjoner og øyeblikk og gir oss den bemerkelsesverdige og berusende opplevelse av å være i live. Skjønnhet er lykke.

Bestselling author, Hanne Herland new book New Left Tyranny

Check Also

Heartbreaking humanitarian tragedy in Libya. Herland Report Linda Ulstein

NEW TV interview: Heartbreaking humanitarian tragedy Libya, Linda Ulstein

  Herland Report TV, Hanne Nabintu Herland speaks to Linda Ulstein ait Arezki, about the …

Feminism creates Conflict Huffington

Jordan Peterson and Feminism creates Conflict – Nabintu, WND

  Herland Report: Feminism creates Conflict: Psychologist Jordan Peterson has millions of young, male followers …

EU law requires cookies. By continuing to use this site, you agree to this. more information

EU law requires cookies for the best browsing experience. If you continue to use this website or click "Accept", you are consenting.

Close