Krigens Arvinger Nanna Segelcke TITTEL

KRIGENS ARVINGER av Nanna Segelcke: “Angitt av nordmenn, tok krigen alt fra min fars tante”

Krigens Arvinger Nanna Segelcke Front Page Herland ReportHerland Report: Nanna Segelckes siste bok, Krigens Arvinger med kjente deltagere som Kristin Skogen Lund, Mette Manus, Nicolai Nansen, Helge Hjort m.fl. seiler opp som årets julegave. Hans-Jørgen Wallin Weihe og Marie Smith-Solbakken har skrevet innledende kommentarer. 

Eksklusivt for Herland Report presenterer vi nedenfor et utdrag av Nanna Segelckes forord som også beskriver hennes egen erfaring som en krigens arving.

Den kjente, norske historikeren, Lars Borgersrud skriver: “Andre verdenskrig var den verste menneskeskapte katastrofen verden uten sammenlikning har opplevd. Skapt av makthaverne i Europas fremste kulturnasjon. Med Europas best organiserte og utviklete industrisamfunn.

Ved hjelp av nazistiske og fascistiske forestillinger hentet fra den mørkeste middelalder. Resultatet: så forferdelig at vi ennå ikke er i stand til å måle det. Å forstå rekkevidden. Hvordan var det mulig?

Nanna Segelcke og Gloria Forlag har latt noen barn og barnebarn forsøke å fortelle hvordan foreldre og besteforeldre formidlet hva som skjedde med dem i denne forferdelige tiden.

Her er for første gang sabotører, milorg- og etterretningsfolk fra forskjellige politiske leire presentert sammen. Historiene er forskjellig. Men ett synes likt og overrasker oss: De formidler nesten alle at de såkalte “ansvarlige” i hjemme- og utefront ikke gjorde nok i kampen mot nazimonsteret.

Tidligere har slike synspunkter vært stemplet som “uansvarlige”. Det blåser nye vinder i okkupasjonslitteraturen! Det er sannelig på tide.”

Deltagere i Krigens Arvinger er en rekke kjente nordmenn: Odd Nicolai Nansen, Kristin Skogen Lund, Mette Manus, Marianne Bratteli, Leif Tronstad, Helge Hjort, Axel Scheel, Elisabeth Vislie, Trym Staal Eggen, Tomm Berntsen, Elisabeth Gjems Egge, Kari Evang, Jan Skaalebraaten og Kirsten Kokkin.

 

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

 

Nanna Segelcke, foto Jan Ung Herland Report
I Krigens Arvinger har forfatter og redaktør, Nanna Segelcke invitert etterkommerne til flere av våre aller største krigshelter til å fortelle om sine nære slektningers erfaringer fra krigsårene. Segelcke har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo. Dette er hennes femte bok. Hun er selv en krigens arving.

Eksklusivt først for Herland Report: Et utdrag av Nanna Segelckes forord 

 

“Krigen hadde tatt fra min fars tante, Kristine Segelcke Koren, alt. Risset i stein bak henne står navnene Jan og Kjell Segelcke Koren, tante Kis to eneste sønner. Da krigen kom, var Kjell 16 og Jan 19 år. De var skoleungdom og ble senere studenter og aktive i Milorg. I 1944 ble de begge, på hvert sitt sted, angitt og tatt til fange av nordmenn, og senere skutt samme natt, den 5. juli.

Den ene på Grini, den andre på Trandum. På Grini satt også min bestefar Lorentz Henrik fra og med desember 1943 som gissel for sin bror, Wilhelm, som måtte flykte. Da hans nevø ble ført bort for å henrettes, fikk min bestefar sitte i et vindu og vinke. Han satte aldri ord på sine følelser rundt dette.”

 

I 1944 ble de begge, på hvert sitt sted, angitt og tatt til fange av nordmenn, og senere skutt samme natt, den 5. juli.

På frigjøringsdagen, den 8. mai 1974, befinner jeg meg i Badeparken i Drøbak sammen med min familie.

Folk står tettpakket for å følge med på seremonien som markerer den dagen da andre verdenskrig i Norge tok slutt. Bautaen med navn på gutter og menn som ga sitt liv for Norge, skal bekranses.

I Drøbak kjenner folk naturligvis godt til historien om det dramatiske krigsutbruddet, med tyske krigsskip på vei inn Oslofjorden. Fra der vi står, ser vi over på Oscarsborg festning med kanonene som var med og senket den tunge krysseren Blücher, lett synlige fra Vollen ytterst på festningen.

Nanna Segelcke Krigens Arvinger Herland Report

Først skal det legges krans på minnebautaen. Det gjør kommandanten på Oscarsborg festning, Hans Sollie, som var rekrutt på den samme festningen ved krigsutbruddet, og som også er i familie med oss. Etter det holder en høyreist dame med en imponerende fremtoning tale om fredens pris.

Jeg husker at hun hadde på seg en litt rar hatt, og at hun snakket høyt og klart. Hun var min fars tante – tante Ki – Kristine Segelcke Koren.

Bautaen med navn på gutter og menn som ga sitt liv for Norge, skulle bekranses.

Nanna Segelcke Krigens Arvinger 7
Kjell Segelcke Koren, Milorg, skutt på Grini 20 år gammel.

Krigen hadde tatt fra henne alt. Risset i stein bak henne står navnene Jan og Kjell Segelcke Koren, tante Kis to eneste sønner. Da krigen kom, var Kjell 16 og Jan 19 år. De var skoleungdom og ble senere studenter og aktive i Milorg. I 1944 ble de begge, på hvert sitt sted, angitt og tatt til fange av nordmenn, og senere skutt samme natt, den 5. juli.

Den ene på Grini, den andre på Trandum. På Grini satt også min bestefar Lorentz Henrik fra og med desember 1943 som gissel for sin bror, Wilhelm, som måtte flykte. Da hans nevø ble ført bort for å henrettes, fikk min bestefar sitte i et vindu og vinke. Han satte aldri ord på sine følelser rundt dette.

Bestefar, tante Noni og pappa i 1944. På baksiden av bildet står det «Kylling!!» Det eneste jeg hadde hørt om hans fangeopphold, var en morsom historie om bestemor som kom med bløtkake til Grini. Hva min grandonkel Wilhelm angår, så bosatte han seg i Danmark etter krigen, men holdt kontakten med Norge via sin kone, som hadde arvet et sommerhus på Hankø hvor de ferierte hver sommer. Min bror og jeg elsket å besøke dem.

Nå har det gått så lang tid at hans gjenlevende norske slektninger, min tante og onkel, ikke lenger husker hva slags motstandsarbeid han var involvert i. Det sier noe om at både den enkeltes og vår felles Krigens arvinger.

Krigens-arvinger-Nanna-Segelcke-fotoMange i min fars familie var aktive motstandsfolk, men som de fleste andre snakket de ikke om det de hadde vært med på til neste generasjon. Vi fikk ingen svar før vi spurte. De hadde gjort sin plikt, de skrøt ikke, og de skulle legge det bak seg – i tråd med hjemmefrontens fredsparole, som også ble fremhevet av politikerne: hjulene måtte i gang.

Blikket skulle vendes fremover mot en ny og håpefull tid. Denne propagandaen bidro også til å forenkle den kompliserte historien om freden, som nærmest sementerte forestillingen om hvordan nordmenn hadde stått sammen mot okkupasjonsmakten. Det ikoniske bildet var tyske tropper marsjerende nedover Karl Johan 9. april 1940. Bortsett fra enkeltstående innslag av norsk ondskap i Trøndelag, der Rinnanbanden bedrev sin reddsomme virksomhet, ble det fort skapt en felles forståelse av at nordmenn hadde stått sammen mot tyskerne.

Kjell Segelcke Koren Krigens Arvinger
Jan Segelcke Koren, Milorg, skutt på Trandum, 24 år gammel.

Det er bare få år siden jeg virkelig forsto at til tross for nærværet av hele 360 000 tyskere i Norge, var det norske angivere motstandsfolk var mest redde for. De var villige hjelpere som befant seg fra syd til nord og førte egne landsmenn til tortur og død.

Da hjemmefrontens egen liste over farlige angivere ble publisert i 2014 nærmere 70 år etter krigen, skapte det stor debatt. De fleste var motstandere av at navnene ble offentliggjort.

Og da journalist og forfatter Eirik Veum utga sin tredje bok i det store verket om nådeløse nordmenn, Nådeløse Nordmenn – Gestapo, ble vår historie om freden ytterligere utfordret.

Det var først under lesningen av Eirik Veums tredje bok jeg forsto det min fars søster, tante Noni, svarte da jeg spurte om hvorfor hun ble kurer 19 år gammel, i 1940.

Hun holdt på til januar 1945, da nettverket sprakk og hun dro til fjells. Hun sa: «Men kjære deg, da, det var en ære å bli spurt.»

Da hans nevø skulle henrettes, fikk min bestefar sitte i et vindu og vinke. Han satte aldri ord på sine følelser rundt dette.

Mange år senere skjønte jeg altså hva hun mente: Det var ikke mange man kunne stole på. Slik er det selvfølgelig også i fredstid.

Jan Segelcke Koren og Kjell Segelcke Koren, Milorg. Henrettet 5. juli 1944, henholdsvis på Trandum og på Grini. Nå er det mange som stiller spørsmål ved hvordan historien om krigen og freden har blitt fremstilt, og mange føler seg også grundig lurt over det fortegnede bildet av historien i skolebøkene.

Der sto det heller ingenting om de to hundre konsentrasjonsleirene for russiske og jugoslaviske krigsfanger som fantes i Norge. Det var ikke få villige nordmenn som stilte som fangevoktere for den tyske okkupasjonsmakten.

I disse leirene levde fangene under forhold som var identiske med forholdene i tyske konsentrasjonsleirer.

Først i de senere årene har temaet vært fremme igjen. Det ble blant annet belyst i utstillingen Grossraum på Teknisk Museum i 2017, der det kom frem at mange av våre veier og jernbanenett ble bygget av jugoslaviske og russiske slavearbeidere. Groteske historier om norske fangevoktere i disse leirene har blitt avdekket. For meg var det historien om tante Kis sønner som for alvor startet min interesse for krigen og litteraturen om den.

Kjøp boken Krigens Arvinger her, en fantastisk julegave.

THOUSANDS SUBSCRIBE TO OUR WEEKLY NEWSLETTER AND TV SHOWS. Follow the trend and be one of them, and SHARE the articles:
Thanks so much for reading! More people, like you, are supporting and reading our investigative work, than ever before. All articles are free, no pay walls. The best way to make sure you see what we publish is to subscribe to the mailing list, which will get you a weekly email notification and alerts about our TV shows – FOR FREE! Our articles and TV shows are entirely fan-supported, so please consider sharing it around!

Nanna Segelcke Krigens Arvinger Herland Report

Bestselling author Hanne Nabintu Herland LINK to new book New Left Tyranny Amazon

EU law requires cookies. By continuing to use this site, you agree to this. more information

EU law requires cookies for the best browsing experience. If you continue to use this website or click "Accept", you are consenting.

Close