Home » Europe » Det går til helvete med sosialdemokratiet #SVERIGE, Pål Steigan #MotDag
Det går til helvete med sosialdemokratiet #SVERIGE,  Pål Steigan #MotDag

Det går til helvete med sosialdemokratiet #SVERIGE, Pål Steigan #MotDag

Share the article

Valget i Sverige ga sosialdemokratene deres dårligste resultat noen gang i historien, men ikke fullt så katastrofalt som de første målingene spådde. Sverigedemokratene økte over hele landet, men ikke så mye som prognosene antydet. Og ingen blokk har noe tydelig regjeringsmandat, skriver Pål Steigan MotDag. Først publisert hos Steigan.

Kulturredaktør i Aftonbladet, Åsa Linderborg, gir en første valgkommentar der hun forsøker å forklare hva som har skjedd med det som en gang var verdens mest vellykte velferdssamfunn. Her er noen sitater:

«I Sverige nämner vi finanskrisen 2008 som om den aldrig riktigt drabbade oss, men den slog hårt. Hundratusen industrijobb försvann på ett bräde. Skolan, vården och polisen underkastades stora nedskärningar. Tio år senare ser vi konsekvenserna i hela dess vidd, med stora revor i samhällsväven. Sverige fungerar inte längre såsom vi förtjänar och förväntar oss.»

 

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

Økonomisk desperasjon blant eldre

«Det är ingen vänstersinnad konspirationsteori att ojämlikheten växer med rekordfart i Sverige. Inte heller är den något oförklarligt ”shit happens”; ojämlikheten är resultatet av åratal av politiska beslut.

Den nyliberala pensionsreformen från 90-talet har orsakat ekonomisk desperation bland hundratusentals äldre.

Mest påtaglig är ojämlikheten för dem som underkastades arbetslinjen när andra fick jobbskatteavdrag. Det är de som letar sig fram till SD, visar forskning från Uppsala universitet.»

Milliardærene rikere enn noensinne

«Sveriges miljardärer äger nästan lika mycket som statens samlade nettoförmögenhet plus hela pensionssystemet. Varför diskuterar vi aldrig rikingarna och varifrån de får sina pengar?»

«Avgrundsdjupa klyftor går inom städerna och mellan de rikaste delarna av Stockholm och resten av landet. Kampen för ett nedlagt BB i Sollefteå tränger genom mediebruset, men det mesta förblir oskildrat på riksplan. I utanförskapsområdena försämras stadigt bostandarden och samhällsservicen, men det enda som skapar rubriker är gängkriminaliteten.»

Vanlige folks problemer avvises med moralisme

«8 av 10 svenskar menar att de inte kan påverka politiken, visar regeringens demokratiutredare OlleWästberg och Daniel Lindvall i den sammanfattande rapporten Folkstyret i rädslans tid. Man känner att man har valfrihet men inget val, rösträtt men ingen röst.

8 av 10 svenskar – hela arbetarklassen och medelklassen tillsammans – har rätt; vi kan inte påverka politiken mer än marginellt.»

«Den svartvita moralismen, så full av teoretiska inkonsekvenser, har avfärdat svåra ideologiska och existentiella frågor som blott fördomar. Det har skapat ett ömsom ängsligt, ömsom aggressivt och polariserat debattklimat.

Mediernas ansvar är den sällsynt ensidiga världsbilden; självklart marknadsliberal, medelklassig och Stockholmsnormativ. Mediedrakarna tror att folk är missnöjda för att de är «felinformerade», när det största problemet är att de inte blivit sedda.»

Sosialdemokratenes ansvar

«Socialdemokraterna är medskyldiga till att marknadsliberalismen fått slå sönder det som en gång var världens mest jämlika och rättvisa land; de har drivit fram avregleringarna och privatiseringarna. De har inte återställt problemen som uppstod efter finanskrisen 2008.

De har inga lösningar på globaliseringens effekter, roffarkapitalismen, den extrema urbaniseringen eller den stora migrationens fördelningspolitiska effekter. De vet inte vad de ska göra och det märker väljarna.»

Valgresultatet

Her er SVTs side med valgresultatene.

Den politiske og økonomiske eliten i Sverige har lykkes med å smadre det som en gang var verdens mest vellykte velferdsstat og skape klasseforskjeller som man må minst to generasjoner tilbake for å se maken til. Dette har skjedd samtidig som det politiske Sverige har vært under en sjokkterapi der all opposisjon og all kritikk har blitt paralysert.

Enhver antydning om at det er noe feil med Sveriges migrasjonspolitikk eller integrasjonspolitikk er umiddelbart blitt stemplet som «rasisme». Slik har man lykkes i å jage hundretusener av arbeidere og småkårsfolk over til Sverigedemokratene.

Og i næringslivet snakker man nå om at SD må få komme inn i regjering ved neste korsvei. Denne politiske unntakstilstanden har den politiske eliten brukt til også å omdanne Sverige fra et nøytralt land til et land integrert i USAs militære spydspiss mot Russland.

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!


Share the article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com