Home » Europe » Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report
Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report

Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke – Pål Steigan, Herland Report

Share the article

I Ukraina har politikken erobret religionen og ekstreme nasjonalister gjør krigsforbrytere fra annen verdenskrig til religiøse ikoner.

Kirkesplittelser er ikke dagligdags kost. Det første store skismaet i kristendommen skjedde i 1054 da den ortodokse og katolske kirken gikk hver sin vei. Den andre splittelsen skjedde som resultat av reformasjonen på 1500-tallet da den protestantiske kirken splittet fra den katolske. Og den tredje kirkesplittelsen skjer i disse dager, skriver Pål Steigan på Steigan.no. (Foto: Nytt freskomaleri i den hellige trasfigurasjonskatedralen i Kiev. Nazikollaboratører er blitt hellige forbilder og nazisymboler er gjort til ikoner.)

Nå splittes den ortodokse kirken og motoren bak kirkesplittelsen er de ultranasjonalistiske og fascistiske kreftene i Ukraina.

 

Millions watch Herland Report TV. Subscribe:

Det er patriarken i Konstantinopel som har gitt den ortodokse kirken i Ukraina uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken og dermed skapt grunnlag for et uavhengig patriarkat i Ukraina. Den ortodokse kirken i verden har rundt 300 millioner medlemmer. Men i Istanbul (Konstantinopel) er det bare 3000 troende igjen og patriarken Bartolomeus har liten støtte i den tyrkiske ortodokse kirken.

About The Author

Pål Steigan er grunnlegger og leder for det sterkt voksende nettstedet steigan.no, som er publisert på over 70 språk og i en rekke land. Han var i sin tid en av grunnleggerne for den norske avisen Klassekampen.

Patriarkens støtte til utbryterne i Kiev har ført til at den russiske ortodokse kirken har brutt med patriarken i Konstantinopel, og dermed har vi en full kirkesplittelse.

Bartolomeus vurderer å flytte sitt hovedsete til Kiev og president Petro Porosjenko har i så fall lovt ham St. Andreas-kirken i Kiev. Porosjenko ser på kirkesplittelsen som et viktig ledd i sin hybridkrig mot Russland.

Som ved tidligere kirkesplittelser vil det bli strid om kirkegodset. Gitt de ekstreme holdningene til fascistene i Ukraina kan dette i verste fall bli svært voldelig.

Patriarken i Kiev er i full gang med å forme sin ukrainsk-nasjonalistiske ekstreme ortodokse kirke.

Nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og Roman Shukhevych er gjort til hellige ikoner i denne kirken, og i kirkemaleriene bruker man symbolene til Azov-brigaden, det ukrainske Waffen SS og den nazistiske Pravij sektor.

Ukrainsk-ortodokse grupper i Canada og USA, som helt siden krigen har vært kontrollert av fascistiske krefter, har deltatt aktivt i arbeidet med å skape en kirkesplittelse.

Kiev er blitt det nye kraftsenteret for nazismen i Europa og nå får det også en religiøs dimensjon.

Og NATO-lederne er fullstendig klar over dette når de bygger opp den ukrainske militarismen og inkluderer den i NATO.

Constantinople Patriarchate. Photo: Hanne Herland.

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!

SUBCRIBE TO OUR

WEEKLY NEWSLETTER

 

Every Friday you will receive a newsletter with the relevant articles that we have published during the week.

Fill in your email adress and press the button above!


Share the article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com