Kendrick Lamar – Alright: glitrende analyse av nedgangen i USA

God sommer med Kendrick Lamars glitrende analyse av nedgangen i USA. Det er helt ufattelig at man de siste tiårene ikke har gjort mer for å bedre situasjonen for den afro-amerikanske befolkningen, – amerikanske byer rater nå som noen av verdens farligeste med elendig kvalitet på skolegang og omtrent ingen andre muligheter for mange unge enn et liv med vold, narkotika, prostitusjon og gjenger. Hvorfor USA bruker milliarder av dollar på å bombe og skape ødeleggelse i land som Syria, Irak, Ukraina, Libya, Afghanistan etc kan man undre over, – de amerikanske elitene kan nok her gi gode svar på fordelene ved å bidra til å ødelegge Midtøsten og skape en slik ufattelig lidelse blant sivilbefolkningen der i “demokratiets og menneskerettighetenes” navn.

Alt dette skjer altså mens USAs egne byer og “inner city” bydelene har levevilkår på linje med Baghdad og Kabul etter den amerikanske invasjonen. Inner-city forholdene er mye verre enn i mange tredje verden land. Feie for egen dør er åpenbart ingen populær tanke for de amerikanske politiske elitene, som ser ut til å bry seg svært lite om den elendig kvaliteten på forholdene i sitt eget land og stadig like opptatt av å ødelegge andres land, særlig de som har økonomisk oppgang og er i sterk vekst. La oss igjen nevne Libya, Egypt, Iraq, Syria. Disse var før amerikanerne fant det for godt å støtte opprør,  injisere våpen og med viten og vilje slippe løs selvdestruktive krefter og samfunnsødeleggelse der, noen av Midtøstens flotteste stater hva gjelder vekst og levestandard.

Det vi ser i dag er ren ondskap mot menneskene som lever i denne regionen, det minner om Hannah Arendts beskrivelse av konsentrasjonsleirene som nazistene trengte under den andre verdenskrig. Hva gjelder levevilkårene for mange i USA, ser det snart omtrent like ille ut der.

Kendrick Lamar er en av vår tids store filosofiske poeter, som beskriver både denne dramatiske nedgangen i USA, fortvilelsen blant unge afro-amerikanere, den moralske oppløsningen og hvor viktig og sentral troen på Gud er midt i alt dette. Hans tekster burde være pensum til analyse ved våre universiteter.

 

Og på MET Awards galla..

VIKING TV series on YouTube Hanne Nabintu Herland Report Lars Magnar Enoksen

EU law requires cookies. By continuing to use this site, you agree to this. more information

EU law requires cookies for the best browsing experience. If you continue to use this website or click "Accept", you are consenting.

Close